Make Loudness Peace, No War!
Arnhem, July 2017

Beste mensen,

Er veranderen nog wel eens wat belangrijke zaken in de muziekbranche.
Op technisch vlak doet het er al een tijdje niet toe hoe “hard” je single daadwerkelijk moet klinken. Voorheen werd het (te vaak) vergeleken met collega’s die hun single hadden gereleased en deze net iets harder leek te klinken waardoor men vaak ten onrechte dacht dat hun song “minder” was. Feitelijk was alle dynamiek verdwenen en interpreteerden onze oren dat vooral als een luider signaal.

Het ziet er naar uit dat deze zogenaamde loudnesswar heden op zijn retour is!
Als mastering engineer maar vooral als fervent muziekliefhebber juich ik van harte toe dat de diverse online platforms als Spotify, iTunes en You Tube zo hun eigen normering vaststellen en dat tracks die vroeger zo “hard” waren als een blok beton nu een averechtsgevolg krijgen en zachter via deze distributiekanalen gaan klinken.
Het gaat er steeds meer op lijken dat de dynamiek in de muziek weer terein gaat winnen en mede door de online distributie deze dynamiek een positief effect op het volume in vergelijking met andere tracks krijgt. Songs met dynamiek zullen luider overkomen in vergelijking met (ouderwetse;-) overgecompresste, “spijkerharder” songs. Eigenlijk een win-win situatie waar ik als muziekliefhebber en luisteraar erg gecharmeerd van ben.

Als mastering engineer ligt er voor mij een nieuwe uitdaging om de perfecte combinatie te vinden tussen dynamiek, balans en de diverse media en distributiekanalen.

Het doet me heel veel plezier om jullie mede te delen dat ik vanaf heden voor al deze platforms aparte mastering services kan aanbieden om het maximale uit de productie te halen. Zo zou ik voor Spotify en You Tube aparte mastering versies maken die specifiek voor deze platforms geschikt zijn. Maar tegelijkertijd zal de mastering voor cd’s, clubmasters, livebackingtapes etc. op hetzelfde niveau gehandhaafd blijven zoals je die van eMastering gewend bent. Warm, crispy en vet in balans!

De online mastering tarieven zullen vanaf 1 Juli €60 euro excl btw per track gaan bedragen en de extra versies voor de diverse platforms zullen per versie optioneel €20 euro excl btw extra gaan bedragen. Mocht je besluiten om bijvoorbeeld alleen een spotify master te willen, dan betaal je de reguliere mastering kosten van €60 euro excl btw per track. Uiteraard zijn staffelprijzen mogelijk bij aanlevering meerdere tracks ten behoeve van een album. Daarnaast lever ik ook single paketten bestaande uit CDmaster inclusief DDP en 3 veel voorkomende platforms: Spotify, You Tube en Mastered for iTunes. Deze single paketten zullen €135,- euro excl btw per pakket bedragen.

Ik hoop dat ik met deze dienst jullie productie nog meer succes kan bezorgen!

Met vriendelijke groet,

Erwin Maas